Eigen Bijdrage & eigen risico zorgverzekering.

Orthopedische en Semi-Orthopedische schoenen kennen een wettelijke eigen bijdrage. Deze wordt jaarlijks door de overheid en zorgverzekeraars vastgesteld en is voor iedereen hetzelfde.

Deze wettelijke eigen bijdrage staat los van het verplichte eigen risico. Momenteel bedraagt de eigen bijdrage € 135,00 ( gebaseerd op 1 januari 2017 ). Bij kinderen onder de 16 jaar is de eigen bijdrage € 67,50.

Waarom een eigen bijdrage naast het verplichte eigen risico? Men stelt dat als u geen voetproblemen ondervindt en u in de ‘gewone’ winkel schoenen koopt, daar ook geld voor moet betalen. Men gaat er vanuit dat een paar goede schoenen in de winkel gemiddeld rond de € 135,00 kosten. Vandaar dat men de eigen bijdrage heeft ingevoerd. Het eigen risico is iets wat mee verhuisd is met de particuliere ziekenfonds verzekering. Heeft u bij uw zorgverzekering een aanvullend pakket, dan kunt u in de meeste gevallen de eigen bijdrage van uw schoenen weer declareren ten laste van dat aanvullende pakket. Deze wordt, afhankelijk van uw zorgverzekeraar, gedeeltelijk of soms geheel vergoed.

Het Eigen Risico 2017

Vanaf januari 2008 heeft iedereen in Nederland een verplicht eigen risico. Momenteel bedraagt het eigen risico € 385,– (januari 2017).
Dit was ter vervanging van de no-claim regeling. Het verplicht eigen risico geldt alleen voor verzekerden van 18 jaar en ouder. De zorg die voorheen buiten de no-claim viel (zoals consult bij de huisarts of verloskundige), valt ook niet onder het eigen risico.
Het verplichte eigen risico komt boven op het door u zelf vastgestelde eigen risico. Had u al een eigen risico van bijvoorbeeld € 100,- Dan wordt het een totale eigen risico vanaf januari 2017 nu dus € 485,00. Dit totale eigen risico bedrag wordt dan los van de wettelijke eigen bijdrage met u verrekend. Heeft u veel medische kosten, dan is tegen het einde van het jaar het eigen risico al volledig met u verrekend. Het zijn voor u dan jaarlijks terug kerende vaste kosten. Indien wij uw schoenen in het begin van een kalender jaar leveren, zal het nog veelal geheel openstaande eigen risico in één keer met u worden verrekend.

Veelal weet u uiteraard zelf al wat de hoogte van uw eigen risico is. Tegenwoordig wordt door de zorgverzekeraar het eigen risico rechtstreeks bij u in rekening gebracht. De eigen bijdrage wordt dan bij aflevering van uw schoenen door ons bij u in rekening gebracht. Bij de zorgverzekeraars Unive, VGZ, IZZ, IZA, CZ, Ohra wordt naast het eigen risico, tevens de eigen bijdrage door uw zorgverzekeraar bij u in rekening gebracht. U betaald dan uiteraard niets aan ons. De kosten blijven uiteraard wel hetzelfde, alleen de afhandeling wordt door uw zorgverzekeraar uitgevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.